Szeptemberben Sóskúton voltam főzőversenyen, ahol az egyik csapat Bigost főzött. Bevallom őszintén fogalmam se volt róla, hogy mi fán terem. Gondoltam, hazajövünk a versenyről és utánaolvasok. Itt jött a gond, hazáig elfelejtettük a nevét. Annyira emlékeztünk, hogy egy péksüteményhez hasonló a neve.
Pár nap múlva szerencsére beugrott, hogy nem briós, hanem Bigos. Megfőztem, egy igen tartalmas kicsit édes, kicsit savanyú, jó fűszeres káposzta lett a végeredmény.
Hozzávalók:
1,5 kg fejes káposzta
1 kg savanyú káposzta
30 dkg aszalt szilva
2 db alma
1 kg sertéshús
20 dkg füstölhús
egy szál füstölt kolbász
2 fej hagyma
4 db paradicsom
3 paprika
5 gerezd fokhagyma
1 kg gomba vegyesen
1 ek pirospaprika, majoránna, őrölt kömény, babérlevél, bors, só
A húst és a hagymát felkockázzuk, a hagymát az olajon üvegesre pároljuk, mehet rá a hús, fehéredésig sütjük. A paradicsomot és a paprikát felkockázzuk, és rátesszük a húsra. Sózzuk, borsozzuk, majoránna, kömény, babérlevél. Annyi vizet öntünk rá ami éppen ellepi. Beletesszük a karikára felszelt kolbászt és a kockázott füstölt húst.
1 órán át főzzük. A fejes káposztát vékony csíkokra vágjuk. A káposztákat és a szilvát hozzáadjuk a pörköltalaphoz. Mikor már puha a hús mehet bele a felszelt ( a laska tépkedett) gomba és a felkockázott alma.
Az eredeti recept innen származik: http://csiperke.blogspot.hu/2012/12/bigos-lengyel-husos-kaposzta.html
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: