Bigos avagy lengyel húsoskáposzta

Szeptemberben Sóskúton voltam főzőversenyen, ahol az egyik csapat Bigost főzött. Bevallom őszintén fogalmam se volt róla, hogy mi fán terem. Gondoltam, hazajövünk a versenyről és utánaolvasok. Itt jött a gond, hazáig elfelejtettük a nevét. Annyira emlékeztünk, hogy egy péksüteményhez hasonló a neve.

Pár nap múlva szerencsére beugrott, hogy nem briós, hanem Bigos.  Megfőztem, egy igen tartalmas kicsit édes, kicsit savanyú, jó fűszeres káposzta lett a végeredmény.

Hozzávalók:

1,5 kg fejes káposzta

1 kg savanyú káposzta

30 dkg aszalt szilva

2 db alma

1 kg sertéshús

20 dkg füstölhús

egy szál füstölt kolbász

2 fej hagyma

4 db paradicsom

3 paprika

5 gerezd fokhagyma

1 kg  gomba vegyesen

1 ek pirospaprika, majoránna, őrölt kömény, babérlevél, bors, só

A húst és a hagymát felkockázzuk, a hagymát az olajon üvegesre pároljuk, mehet rá a hús, fehéredésig sütjük. A paradicsomot és a paprikát felkockázzuk, és rátesszük a húsra. Sózzuk, borsozzuk, majoránna, kömény, babérlevél. Annyi vizet öntünk rá ami éppen ellepi. Beletesszük a karikára felszelt kolbászt és a kockázott füstölt húst.

1 órán át főzzük. A fejes káposztát vékony csíkokra vágjuk. A káposztákat és a szilvát hozzáadjuk a pörköltalaphoz. Mikor már puha a hús mehet bele a felszelt ( a laska tépkedett) gomba és a felkockázott alma.

Az eredeti recept innen származik: http://csiperke.blogspot.hu/2012/12/bigos-lengyel-husos-kaposzta.html

Címkék: , ,
Tovább a blogra »